Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Λεξικό Μηχανολογίας Αυτοκινήτου



Εκδότης: Εκδόσεις Τζιόλα
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 504
Κωδικός ISBN: 960 41802 74
Διαστάσεις: 25×18 

Ο όρος BILECTION είναι ένας ασυνήθιστος τίτλος για ένα βιβλίο Μηχανολογίας του Αυτοκινήτου. Η δημιουργία του ανάγεται σε ιστορικούς λόγους. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ερευνητική πανεπιστημιακή ομάδα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LINGUA. Ένας από τους στόχους του ήταν η ανάπτυξη νέου γλωσσικού υλικού, με την χρήση των τεχνολογιών αιχμής της πληροφορικής και των πολυμέσων.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα BILECTION είχε ως σκοπό την ανάπτυξη μιας δίγλωσσης ηλεκτρονικής βάσης ορολογίας στον τομέα της Μηχανολογίας του Αυτοκινήτου, στη γερμανική (ως πρωτοπόρος ευρωπαϊκή γλώσσα τεχνολογίας) και ελληνική (ως γλώσσα λιγότερο διαδεδομένη).

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού λεξικού BILECTION (ή όπως είχε αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» σε σχετικό της άρθρο «Λεξικό για την μαστοράντζα») στηρίχθηκε στη συνεργασία πολλών ομάδων εργασίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Κύριος στόχος της ελληνικής ομάδας εργασίας ήταν η ανάπτυξη και υλοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, καθώς και η απόδοση γερμανικών όρων με αντίστοιχες περιγραφές στην ελληνική γλώσσα, ξεκινώντας από το σημείο μηδέν, καθότι ελάχιστη ελληνική βιβλιογραφία επι του θέματος υπήρχε. Το BILECTION εμφανίστηκε τη χρονική στιγμή, που έντονα ήταν τα σημάδια της κακοποίησης της γλώσσας στο συγκεκριμένο τομέα. Η γλώσσα αργκό, που χρησιμοποιούν αρκετά συνεργεία αυτοκινήτων βασίζεται σε μια ζωντανή επικοινωνία στο χώρο τους, όμως απέχει πολύ από το «power take off» (δυναμολήπτης) να αποκαλείται ως παρτικόφ ή το καρμπυρατέρ ως καμπυλατέρ, ενώ δεν χρησιμοποιείται η αντίστοιχη ελληνική απόδοση ως εξαερωτήρας.

Σήμερα, το ανά χείρας σας λεξικό BILECTION Τρίγλωσσο Ερμηνευτικό και Περιγραφικό Λεξικό του Αυτοκινήτου, είναι το προϊόν της προηγούμενης προσπάθειας. Το λεξικό αυτό, που εμπλουτίστηκε και με αγγλική ορολογία, θεωρείται μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά δεδομένα στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα χρηστών, δηλαδή μηχανικούς εταιρειών αυτοκινήτων, εξουσιοδοτημένων και άλλων συνεργείων, επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών ΑΕΙ, ΤΕΙ, διδάσκοντες σε σχολές του ΟΑΕΔ, ΙΙΕΚ, ΙΕΚ και άλλες συναφείς τεχνικές δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, δημοσιογράφους, που ασχολούνται με τη στήλη του αυτοκινήτου, μεταφραστές τεχνικών κειμένων, καθηγητές ξένων γλωσσών, συνεργάτες εκδοτικών οίκων, συγγραφείς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στο ευρύ κοινό με ανάλογο τεχνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.


Η μεταφορά ηλεκτρονικού υλικού σε έντυπο, η προσθήκη και ανάπτυξη νέου υλικού, οι γλωσσολογικές και μορφολογικές επεμβάσεις απαίτησαν διπλάσιο κόπο και χρόνο, όμως πιστεύουμε ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα εξειδικευμένο τεχνικό λεξικό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε περισσότερο από πέντε χρόνια μαζί και συνέβαλαν εποικοδομητικά στην εκτέλεση και παρουσίαση του λεξικού. Να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους μηχανικούς κ.κ. Π. Φωτιάδη και Δ. Αλεξάνδρου, που είχαν αναλάβει αντίστοιχα την κριτική ανάγνωση των γερμανικών κειμένων και των αγγλικών όρων καθώς επίσης και στις Εκδόσεις Τζιόλα, που χωρίς τη συμμετοχή τους στην επιμέλεια των κειμένων και τη σχεδίαση των διαγραμμάτων, το λεξικό αυτό δεν θα παρουσίαζε αρτιότητα εφάμιλλη της σπουδαιότητάς του.


Τι περιέχει το BILECTION
Κύριο λεξικό με περισσότερους από 3200 τεχνικούς γερμανικούς όρους της Μηχανολογίας του Αυτοκινήτου, με γραμματικές παρατηρήσεις, συνώνυμα, αντίθετα, συντμήσεις, σύνδεση με συγγενικούς όρους, διαγράμματα και παραπομπές. Κάθε γερμανικός όρος αποδίδεται στα ελληνικά και ακολουθούν ελληνικά συνώνυμα, περιγραφική ερμηνεία του και παραπομπές σε αναλυτικότερους όρους.

Εικόνες που συνδέονται με το κύριο λεξικό και περιέχουν παραπομπές σε τουλάχιστον 500 όρους. 

Γλωσσάριο με όρους γερμανικών, αγγλικών και ελληνικών και με αντίστοιχη αλφαβητική ταξινόμηση ως προς τις τρεις γλώσσες.

Παραρτήματα περιέχουν ποικιλία πληροφοριών:
Κατηγοριοποίηση συγγενών όρων, με τη μορφή γεωγραφικού προσδιορισμού κάθε όρου στο αυτοκίνητο.

Εργαλεία, με ενδεικτικό κατάλογο των περισσοτέρων χρησιμοποιουμένων εργαλείων στα αυτοκίνητα.

Κατάλογο των πλέον συνηθισμένων Συντμήσεων στην Ορολογία του Αυτοκινήτου.

Πλήρη κατάλογο Κοινοτικών Οδηγιών για Οχήματα με κινητήρα από το 1970 με παραπομπές στις γερμανικές και ελληνικές εφημερίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατάλογο με περισσότερες από 300 Μονάδες μέτρησης φυσικών μεγεθών στην Μηχανολογία των Οχημάτων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το BILECTION 
Ο όγκος των πληροφοριών, που παρέχεται στο BILECTION, μας αναγκάζει να ιεραρχήσουμε τη δομή του έτσι, ώστε ο αναγνώστης, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητές του. Βασικά, το BILECTION αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: το ΚΥΡΙΟ ΛΕΞΙΚΟ, τις ΕΙΚΟΝΕΣ, το ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ, και τα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ, που συνδέονται μεταξύ τους όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Το BILECTION είναι ένα τρίγλωσσο λεξικό, που ανάλογα με τη θεματική ενότητα χρησιμοποιεί τη γερμανική (D), την ελληνική (GR) ή και την αγγλική (EN) ορολογία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου